Droomwereld
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.


Proberen om samen dromen te interpreteren
 
IndexPortalGalerijLaatste afbeeldingenRegistrerenInloggen

 

 De geschiedenis en tradities van Sinterklaas

Ga naar beneden 
AuteurBericht
Akasha
Admin
Akasha


Aantal berichten : 3556
Registration date : 30-11-07

De geschiedenis en tradities van Sinterklaas Empty
BerichtOnderwerp: De geschiedenis en tradities van Sinterklaas   De geschiedenis en tradities van Sinterklaas Emptydo nov 27, 2008 11:23 am

Sinterklaas


Geschiedenis van Sint Nicolaas
In de vierde eeuw na Christus was Sint Nicolaas (in de Nederlandse volksmond "Sinterklaas"; in het engels "Saint Nicholas" of in het duits "Sankt Nikolaus" genoemd) de bisschop van Myra, een plaatsje in het huidige Turkije. Volgens de legende heeft hij zijn dorp gered van de ondergang door honger. Het verhaal gaat ook dat hij drie overleden kinderen weer tot leven heeft gewekt, en geschenken en bruidschatten aan arme meisjes heeft gegeven. Sommige bronnen vermelden dat hij overleed op 6 december in het jaar 343. In het jaar 1087 werd zijn stoffelijk overschot naar Bari in Italie verhuisd.

Myra( Turkije)De geschiedenis en tradities van Sinterklaas Antalya_myra


De Nederlandse en Belgische traditie
Het is niet duidelijk waarom hij, volgens de Nederlandse en de Belgische traditie, uit Spanje komt. Misschien heeft het te maken met het feit dat Sint Nicolaas de beschermheer van de scheepvaarders was. In de 17e eeuw was Holland namelijk bekend om zijn scheepvaart. Misschien dat door het contact met Spaanse scheepvaarders deze traditie is begonnen. Dit kan ook het feit verklaren waarom Sint Nicolaas geholpen wordt door Zwarte Pieten; de Moren overheersten in Spanje gedurende enkele eeuwen rond die tijd. Een andere, meer populaire, verklaring dat de Pieten zwart zijn, is het feit dat zij zich vaak in schoorstenen begeven en dat ze zich daarna niet schoonmaken.

Zijn legendarische geschenken en bruidschatten aan arme meisjes heeft geleid tot de traditie van het geven van kadootjes aan kinderen op de vooravond van zijn sterfdag, dwz op 5 december, nu zijn feestdag. De helpers van Sint Nicolaas (in Duitsland en Oostenrijk "Knecht Ruprecht" of "Krampus" genoemd) laten de overwinning van het kwaad zien. Samen met zijn Pieten brengt Sint Nicolaas een bezoek aan de kinderen; de stoute kinderen worden gestraft, terwijl de lieve kinderen worden beloond. Het ergste wat je kunt overkomen is meegenomen worden in de zak van Zwarte Piet; dezelfde zak waaruit de lieve kinderen snoepjes (o.a. pepernoten, taai-taai en schuimpjes) en kadootjes krijgen. Een minder grote straf (maar niettemin vervelend) is een pak slaag krijgen met de roede. Tegenwoordig zijn er nog maar weinig stoute kinderen...

De komst van Sinterklaas en zijn Pieten
Een paar weken voor zijn feestdag komt Sint Nicolaas naar Nederland en Belgie vanuit Spanje op zijn stoomschip met al zijn Pieten en al zijn kadootjes waar hij gedurende het hele jaar voor heeft gezorgd. Deze intocht wordt altijd uitgezonden op de televisie of bekend gemaakt in kranten. Vanaf zijn aankomst tot aan zijn feestdag kunnen kinderen hun schoen zetten voor de open haard of bij de kachel. Gedurende de nacht brengt Sint Nicolaas een bezoek aan alle huizen; hij begeeft zich over de daken op zijn witte/grijze paard ("schimmel" genoemd). De zwarte pieten klimmen door de schoorsteen en doen kleine kadootjes in de schoenen van de kinderen. Soms zetten de kinderen ook wat stro, wortels en/of water, suikerklontjes, rapen klaar voor het paard. In sommige huizen zelfs een pintje bier voor Zwarte Piet.

Sinterklaas en zijn helper, Zwarte Piet, komen in de nacht van 5 december in Nederland ("Sinterklaasavond") en 6 december in België ("Naamdag")langs de schoorsteen binnen in alle huizen om geschenken te brengen voor de kinderen die er wonen. De volgende dag, 's morgens vroeg, heeft hij iedereen vereerd met een bezoek, en gaat hij weer stilletjes terug naar Spanje.

De geschiedenis en tradities van Sinterklaas Sinterklaas

Ik hoop alvast dat ik in mijn schoentje ook iets lekkers ga vinden....
Terug naar boven Ga naar beneden
https://droomwereld.actieforum.com
Akasha
Admin
Akasha


Aantal berichten : 3556
Registration date : 30-11-07

De geschiedenis en tradities van Sinterklaas Empty
BerichtOnderwerp: Re: De geschiedenis en tradities van Sinterklaas   De geschiedenis en tradities van Sinterklaas Emptydo nov 27, 2008 1:40 pm

Akasha schreef:

Geschiedenis van Sint Nicolaas
In de vierde eeuw na Christus was Sint Nicolaas (in de Nederlandse volksmond "Sinterklaas"; in het engels "Saint Nicholas" of in het duits "Sankt Nikolaus" genoemd) de bisschop van Myra, een plaatsje in het huidige Turkije. Volgens de legende heeft hij zijn dorp gered van de ondergang door honger.


De vier heeft bijna altijd een positieve betekenis. Ze staat voor houvast, stabiliteit, macht en het behoudt van dingen. Het is het symbool van de vier jaargetijden, de vier windrichtingen, de vier hemelrichtingen en de vier delen van een etmaal.
Christus: Het verschijnen van een heilige moet altijd als zeer belangrijk worden gezien. Men zou zijn leven niet zomaar moeten afdoen als zinloos toeval en accepteren dat er mogelijk meer is tussen hemel en aarde dan dat we tot nu toe dachten.
Een heilige (Sinterklaas) wil zeggen, hou dan moed. Je overwint je huidige problemen door vol te houden.
Een bisschop wijst erop dat je onaangenaam nieuws hebt gekregen.
Hij heeft zijn dorp gered van de hongersnood....wat erop wijst dat hij behoefte had naar nieuwe energie.
Terug naar boven Ga naar beneden
https://droomwereld.actieforum.com
 
De geschiedenis en tradities van Sinterklaas
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» De geschiedenis en tradities
» De geschiedenis en tradities van Halloween
» De geschiedenis en tradities van Allerheiligen
» De geschiedenis en tradities van Allerzielen
» De geschiedenis en tradities van Wapenstilstand

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Droomwereld :: Droomwereld :: De geschiedenis en tradities-
Ga naar: